LL-Coaching

Kernvisie methode

Kernvisiecoach logo

Iedereen is anders. Zowel qua uiterlijk als innerlijk. Als alle kinderen in een klas dezelfde methode krijgen om te leren, dan zou het erg knap zijn als alle kinderen even goed kunnen werken met eenzelfde methode.

Er is vaak 1 leermethode op school en die werkt voor een groot deel van de kinderen, want daar is onderzoek naar gedaan. Wat als deze methode niet bij je kind past en je kind daardoor niet goed mee komt?

Dan kan er achterstand ontstaan door kleine miscommunicaties/foutjes in de automatisering. Een leerkracht kan dat moeilijk zien aangezien dat in de hersenen gebeurd, kinderen vaak via maniertjes toch in eerste instantie mee lijken te komen en er zitten nou eenmaal behoorlijk wat kinderen in 1 klas.

Uit onderzoeken is gebleken dat er verschillen zijn in leren in je hersenen. De een is meer linksdenkend en de ander rechtsdenkend. Zit je meer rechts dan zit je vooral in de zone van de creatieve mens, je kunt vaak meerdere dingen snel achter elkaar bedenken, ziet meerdere opties. Het is heel slim om zo snel te kunnen denken. Het flauwe is dat juist ook deze doelgroep de methode niet altijd begrijpt en fouten ook opslaat. Als je een fout op papier verbetert dan heb je die nog niet in je hoofd verbeterd. Daar is de Kernvisie methode voor. Meer informatie kan je vinden op de officiлle website van Wim Bouman www.kernvisiemethode.nl. Hij is de oprichter van de Kernvisie methode.

Gelukkig is deze methode een relatief makkelijke manier van het leren hoe je moet leren. In het algemeen is de methode in zo'n 8-10 sessie aan te leren. Zodra je weet hoe de methode werkt en de methode goed gebruikt wordt dan zie je dat meteen terug.

Let op! Vaak zitten er ook reflexen onder de leerproblemen of visuele stress. Zie Reflexintegratie en visuele stress. Vandaar dat ik in mijn hele intake naar het totaalplaatje kijk en een advies geef voor het coaching traject. Het is uiteraard wel mogelijk om alleen voor de Kernvisie methode coaching te kiezen.

Hoe werkt de methode?

De methode gaat uit van de basis. Hoe gaat het met de basis (het alfabet/ 100 tal/ tafels) en waar zitten de twijfels/ spiegelingen/ fouten. De fouten moeten eruit gehaald worden en de goede basis moet in het hoofd gezet worden. Mensen die meer met hun rechter hersenhelft denken die kunnen dat op een makkelijke manier. Die zien het letterlijk voor zich. Zo zijn er ook manieren om bijvoorbeeld de topo en twee talige woordenlijsten in het hoofd te zetten. Daarnaast zijn er ook handige handvatten om informatie te verwerken uit een tekst. Hoe doe ik dat? Ik ga, als Kernvisiecoach, aanleren hoe de Kernvisie methode toegepast moet worden. Daarna gaat degene voor een periode van 2 a 3 weken met een ouder of partner elke dag zo’n 15 minuten met de methode aan de slag, om de methode eigen te maken en te oefenen met de onderdelen. Na die 2 a 3 weken kijk ik als coach: wat gaat er beter?, koppel terug naar de vorige sessie en ga naar het volgende onderdeel.

Artikel
Links


Facebook